Heksen

Afbeelding
date_range -
location_onBuurthuis

Wist je dat ook  in Gent mensen in de 16e- 17e eeuw ten onrechte onterecht beschuldigd werden van hekserij?  

Historische Huizen Gent stelde op basis van nieuw onderzoek een lijst op van 58 Gentse mensen, 43 vrouwen en 15 mannen, die in onze stad het slachtoffer werden van heksenvervolging. Aan de Donkere Poort in het Prinsenhof komt dit najaar een gedenkplaat voor hen. Hoog tijd dus om ons nader te informeren. 

Op vrijdag 17 november om 20u komt historica Maartje Van der Laak, auteur van de lijst, ons in het Buurthuis het verhaal brengen over de Gentse heksen.

In deze lezing wordt onderzocht hoe hekserij en de heksenwaan zich konden manifesteren. We overlopen de houding van de overheid tegenover toverij en magie, en niet in het minst de visie van de Kerk. We zien hoe in de 16de en 17de eeuw de heksenvervolging haar hoogtepunt bereikt. De aard van de aantijgingen, de procesvoering, de harde manier van ondervragen, de brandstapels, dit alles komt aan bod. Bloedstollende getuigenissen en illustraties zijn rechtsreeks uit de archieven gehaald en vormen dus echte getuigenissen.
De spreker voert in opdracht van diverse steden en gemeenten onderzoek naar slachtoffers van de heksenwaan, met het oog op een officieel eerherstel. Ook voor het Gents eerherstel is zij in de archieven gedoken, zo werden er maar liefst drie maal meer slachtoffers van de heksenwaan ontdekt dan voorheen aangenomen. 

De inschrijvingen zijn afgesloten. Alle plaatsen zijn volzet.