De zesde (!) Waanzinnige Koers

De zesde (!) Waanzinnige Koers

Op zaterdagnamiddag 31 augustus 2019 is er de zesde editie van de Waanzinnige Koers, een knotsgekke koers in de buurt voor en door de bewoners.

In deze koers brengen we hulde aan Johanna de Waanzinnige, de moeder van Keizer Karel en laten we de Waanzin regeren in de buurt.

Het Prinsenhof wordt weer even een vrijstaat in Gent, met eigen wetten en gewoontes zoals weleer en met een tomeloze uitbarsting van vreugde, gekte en zotternij in de buurt.

In de Waanzinnige Koers zegeviert de fantasie van de bewoners van de prinsenhofbuurt. In het dagelijkse leven zijn zij brave vaders en toegewijde moeders, plichtsbewuste burgers die hard werken voor wat brood op de plank. De zaterdag van de buurtfeesten houdt een waanzinnige tornado de ganse buurt in zijn greep en komen uit alle hoeken en spleten, tochtgaten en vanuit donkere krochten bewoners van de prinsenhofbuurt paraderen in de zesde Waanzinnige Koers.

We steken de waanzin van Johanna in een eigentijds kleedje: maak je fiets mooi of verkleed jezelf want die namiddag is het “het Feest van de Waanzin” in de buurt.

Tip: Begin vanaf nu te oefenen want gek word je niet op één dag. Doe elke dag iets anders wat je gewoonlijk niet doet. Tast je comfortzone af en overschrijd de grens van het gewone. Hou je fratsen bij in een dagboekje en breng dit boekje mee bij de start.

Praktisch:

Wanneer:

zaterdag 31 augustus 2019 op het Prinsenhofplein om 16.00 uur.

Aanmelden deelnemers en dopingcontrole vanaf 15.30 uur.

De aanwezige dokter kijkt of elke deelnemer goed geprepareerd is en geeft pikuren en paarse pillen. Deelnemers die zuiver willen rijden, brengen een doktersbewijs mee dat zij allergisch zijn voor pillen en spuiten.
Opwarmingsronde en zegening van de deelnemers om 16.00 uur.

Inschrijven:

Kan per mail op info@prinsenhof-gent.be met vermelding van je naam en adres of ter plaatse. De deelname is gratis maar is enkel voor de inwoners van de buurt.

Bewoners van buiten de buurt kunnen eventueel meedoen na het jodelen van 10 Oostenrijkse liederen en het voordragen van een ter plekke uitgevonden waanzinnig Spaans liefdesgedicht. Niet zingen of jodelen en Spaanse rijmelarij is niet meedoen.

Je woont dus in de prinsenhofbuurt en je bent minimaal 16 jaar. Bij twijfel over je leeftijd kijken we naar je gebit. Bij de aanmelding, onderteken je het wedstrijdreglement.

Hoe: 

Je bent verkleed naar eigen keuze of je fiets is versierd. Liefst niet naakt tenzij Poolse buurtbewoners. Dit is een absolute voorwaarde!

Indien je niet verkleed bent of geen versierde fiets hebt, kan je niet meedoen omdat in de Waanzinnige Koers de gekte regeert en de waanzin koning is.

Dus geen grijze mussen of anonieme straatmadeliefjes maar heren met “pit” en dames met “grinta”.

De rit gaat over vijf rondes fietsen door de prinsenhofbuurt. Wie na vijf rondes het relikwie van Johanna de Waanzinnige kan pakken, is de winnaar.

Het parcours is anders dan de vorige jaren, je kan je dus niet van tevoren voorbereiden. Het is wel voor handige jongens en meisjes en vereist een aantal praktische vaardigheden (bv. 10 minuten op je kin liggen of met je neusvleugels aan een haak hangen).

Wat het relikwie is, is het opperste geheim en wordt nu nog bewaard in de diepste kerkers van de Donkere Poort van het Prinsenhof. Het relikwie staat symbool voor de waanzin, de passie, de drift en de jaloezie van Johanna de Waanzinnige.

Regels:        

a) de deelnemers zijn gedopeerd en hebben hun eigen soigneur mee. Ook soigneuses zijn welkom. Er wordt een massagetent voorzien met heerlijke een after-massage party.

b) het bewijs van doping moet onmiddellijk zichtbaar zijn. Breng dus je eigen pikuur mee en spuit je ter plaatse in of toon een blauwe tong van alle dopingpillen die je hebt ingeslikt.

c) scheve ogen of trillende neusvleugels zijn voldoende dopingbewijs.

d) het reglement wijzigt tijdens de koers. Er heerst een totale anarchie en chaos: deelnemers kunnen opgehouden worden voor een dopingplas; ook verplicht achteruit rijden kan een optie zijn. Wees flexibel en berust in jouw lot.

e) de jury is corrupt en aanvaardt steekpenningen, flappen van 500,00 euro zijn het minimum. Maak je dus niet belachelijk en haal je “bin ladens” van onder je matras.

Prijzen:

Rijk word je niet van je deelname aan de Waanzinnige Koers maar eeuwige roem en afgunst van alle inwoners van de buurt worden je deel. Het leven van de winnaar zal voorgoed veranderen en hij/zij zal (h)erkend worden in onze wijk en alle inwoners zullen hem/haar met ontzag bejegenen.

Radio Prinsenhof en TV Prinsenhof zullen onafgebroken aan je voordeur staan en je zal gevraagd worden voor reclamespots en praatprogramma’s. Jouw pagina’s in Dag Allemaal zijn reeds gereserveerd en je privé-leven wordt een puinhoop.

Thomas en Henk, de Wouterettes en alle andere vorige winnaars vertellen dat zij, na hun glorieuze overwinning, 40 dagen nodig hadden om weer op hun positieven te komen.

En nu even ernstig:

De prijzen gaan naar de best verklede fiets en de best verklede deelnemer en wie eerst het relikwie van Johanna de Waanzinnige pakt, wint ook een prijs.

De prijzen worden om 18.00 uur uitgereikt op het Prinsenhofplein in aanwezigheid van de herrezen Johanna de Waanzinnige.

Jury:

De jury zal in eer en geweten alle beslissingen nemen die zich opdringen. Hun gezag is onfeilbaar, hun beslissingen totaal willekeurig en volledig onverantwoord. En toch is er geen verhaal mogelijk tegen hun beslissingen: zij zijn alwetend.

Vanwege hun eerder modaal inkomen zijn zij wel gevoelig voor geldelijke toenaderingen en kan dit hun gedrag beïnvloeden. Zij vragen om dit discreet te doen vooraf aan de koers. Opgelet: de giften aan de jury zijn wel fiscaal aftrekbaar gelet op het apart fiscaal regime van het Prinsenhof (belastingsparadijs in Gent) die dag.

Muzikale opluistering:

Jeannot van Compernolle de Kervyn de Mooreghem y de Castillias, een buurtbewoner met blauw bloed en afkomstig van Limburgse landadel, komt de buurt onveilig maken met zijn Vlaamse schlagers, een compleet foute dj-setting met vergeten Vlaamse plaatjes en absolute meezingers uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70.

En tot slot de echte enige historische achtergrond:

Keizer Karel werd in 1500 geboren in het Prinsenhof.

Zijn moeder, Johanna van Castilië, ook bekend als Johanna de Waanzinnige (1479-1555) bevalt van Karel V in het toilet.

Zij gaat de geschiedenis in als “de Waanzinnige” omdat zij een buitenzinnige liefde had voor haar ontrouwe echtgenoot Filips de Schone die haar wanhopig maakt van jaloezie. Haar gekte was een amour fou.

Zij laat het haar van haar rivales afknippen en hakt met een schaar in het gezicht van de courtisanes van haar echtgenoot en trekt na zijn overlijden maandenlang met het lijk van haar man over de hoogvlaktes van Castilië.