Vervolg promenade

< Terug naar vorige pagina


Prinsenhof

We keren op onze stappen terug richting het Prinsenhof. Ter hoogte van nr. 39 situeert zich een poort die toegang biedt tot de grote tuin van de paters Karmelieten.  Spijtig dat zo’n grote groene ruimte niet vrij toegankelijk is! Hier bevinden zich resten van stallingen van het Leeuwenhof. Deze kleine dierentuin was ten tijde van de Bourgondische hertogen heel beroemd omwille van de leeuwen die men er hield. De Duitse kunstenaar Albrecht Dürer kwam in 1521 speciaal naar Gent om ze te tekenen.

Prinsenhof  nr. 71

Een eind verder zien we aan de linkerkant van de straat tegen de gevel een merkwaardig kunstwerk (Jonas).  Hier staan we aan het pand van de bekende kunstenares Sofie Müller.

Sofie Müller werkt hier in een ruim atelier waar zich vroeger de stallingen en het koetshuis van dit prachtige pand bevonden. Dit reusachtig huis is de voormalige woning van de architect Jean-Baptiste Bethune, de medestichter van de Sint-Lucasscholen en de gangmaker van de neogotiek in België.

Prinsenhof  nr. 79

Achter dit moderne pand schuilt een brokje Gentse geschiedenis. Toen men in Gent nog niet wist wat ‘kraken’ betekende, ‘ontdekten’ enkele buren dit gebouw.  Groot was hun verbazing toen ze op de prachtige binnenkoer, in de open bergplaatsen een mooie collectie oude koetsen zagen staan. De koets van de burgemeester, de koets van de bisschop, enz. Blijkbaar was hier ooit ook de stedelijke uitvaartdienst gevestigd, want er stonden ook allerlei lijkwagens. Dit gebouw zou vanaf 1980 het buurthuis worden van deze wijk. Dit gebeurde niet zonder slag of stoot…

Afbeelding: Sofie Müller, Jonas.

Afbeelding
Sofie Müller, Jonas